Inicio Juan Benito
 
 


Artículos



ARTÍCULO 029

CARDONA i VIVES

Cardona i Vives

Volver a Cardona i Vives

Volver a Artículos

 
 

SOBRE LES 'D' INTERVOCÀLIQUES I UNES ATRES NORMES (I)

Escrito en valenciano

 
 

Des dels formularis de les pàgines Uep del Grup LLVS, al qual pertany, rebem tot tipo de mensages, uns mos diuen del mal que hem de morir i uns atres nos donen l'enhorabona per la bona faena que estem fent, pero entremig d'eixos extrems, hi ha tot un ample espectre de mensages que comprenen tots els temes que vos pugau imaginar.

Un tema molt recurrent i molt utilisat és el de la llengua, evidentment, la llengua valenciana, pero dins de la llengua, u dels punts que alça més polèmica són les, 'd' intervocàliques, encara que hi ha uns atres temes i punts també prou polèmics. Anem a centrar-nos un poquet en les, 'd' intervocàliques.

Hi ha molta gent que està en contra de que s'escriga, 'vesprada' quan és pronuncia, 'vesprà', per eixemple. És molt possible que tinguen raó, pero deuríem de partir de la base de que valencià a soles ha d'haver u.

M'explique. Sempre, una entitat, grup, associació... que siga forta mou ad unes atres un poc manco fortes o simplement que estan al voltant d'elles, com si foren satèlits. Sense contar un sense número d'entitats de tot tipo i persones d'a peu que recolzen ad uns o ad uns atres a soles, 'per que sí', perque el chicon que hi ha darrere d'eixes sigles és molt bonico, o perque no tenen molt clar 'això de lo que és parla' i per estar en u.

Açò ho dic perque per eixemple, al voltant de la R.A.C.V. hi ha moltes atres entitats i colectius que la recolzen a capa i espasa, això vol dir que lo que diga la R.A.C.V. és paraula de rei, sense més. ¡Per ad això és l'ent normatiu del valencià!

Per una atra banda tenim a Coalició Valenciana que des de ya mateix està escrivint de la forma que ells creuen que deuen de fer-ho, i ya li han llevat a la llengua valenciana les 'd' intervocàliques, els guions entre els verps i els pronoms enclítics, etc.

I també a C.Val. li seguix un bon grapat d'entitats i persones, que estan recolzant eixa forma d'escriure.

L'accentuació que propongué la R.A.C.V. pareix que és feu d'una forma que a gran part dels usuaris de la llengua valenciana no li paregué transparent, per això no la estan utilisant, pero la forma d'escriure de Coalició Valenciana, és propongué en el II Congrés de la Llengua Valenciana, al qual, per eixemple, no anà la R.A.C.V. i les conclusions d'eixe congrés s'han adoptat com una normativa.

Fins ací tenim que la R.A.C.V. i totes les associacions i entitats que estan en ella, no han utilisat mai les conclusions del II Congrés de Llengua Valenciana, pero C.Val. i les entitats i associacions que estan en ells no accentuen... I no vaig a entrar en totes les formes de parlar que hi ha, com 'el valencià que és parla en Elig', 'El valencià que és parla en l'horta', 'El valencià que és parla en Castelló'...

No se si he conseguit plasmar lo que vullc dir, o siga, sense posar en tela de juí a cap de les associacions, entitats, partits polítics, agrupacions... nos trobem en un bon grapat de formes diferents de valencià, ¡De segur que totes elles molt vàlides! Pero a la fi i al cap, en tantes formes diferents de parlar que no nos entenem ni nosatres mateixos.

I lo que és pijor, a soles fem riure als demés, que no paren de dir-nos que no sabem ni lo que volem, per dir alguna cosa suau, puix els mensages que rebem... no són tan suaus ni benevolents.

I no he volgut, ni vaig dir res de la forma de parlar que propon la A.V.LL. per no creure que això siga valencià, més be és com si fora una barreja entre cap cosa i res, pero recolzada per...

 
 
 

Fuente:
Cardona y Vives

 
 
 
 
     
   
 
    Amigos conectados     Arriba